‘Als je geen mentaliteit hebt, steek ik geen energie in je’

Brabants Dagblad 7 oktober 2023

Een 112-voudig international die het naar de derde klasse gedegradeerde Real-Lunet gaat trainen? Klinkt als een sterk verhaal, maar Hanky Leatemia staat dit seizoen toch echt voor de groep in Vught, waar een karrevracht aan spelers vertrok. Het is aan het voormalig zaalvoetbalicoon om de club nieuw leven in te blazen. Zijn spelers kunnen aan de bak.

Vught, Hanky Leatemia heeft een uitgebreid cv, als trainer maar ook zeker als voetballer. Hij speelde bij FC Groningen en NEC, maar naar eigen zeggen had hij nog veel meer uit zijn carrière als veldvoetballer kunnen halen. Als zaalvoetballer kende hij meer succes. Hij speelde als eerste 100 wedstrijden voor het Nederlands zaalvoetbalteam. in zijn tijd als international was hij actief op drie Europese kampioenschappen endrie wereldkampioenschappen. Uiteindelijk kwam Leatemia tot 112 wedstrijden als international, met dit aantal is hij geruime tijd recordinternational geweest.

In zijn trainerscarrière heeft Leatemia zijn grootste succes geboekt bij TEC. In zes jaar tijd bracht hij de club uit Tiel van de derde klasse naar de derde divisie. Volgens hem komt dat door zijn stijl als trainers. “Ik ben een mensentrainer, spelers gaan voor mij door het vuur. Je kunt met mij ver gaan, als je maar discipline toont. Er is de afgelopen jaren veel verander in mentaliteit, spelers zijn lui geworden. Als je geen mentaliteit hebt steek ik geen seconde energie in je.”

Rijschool in Vught
Hoe komt een trainer van zo’n statuur bij Real-Lunet terecht? “ik was trainer bij Spero uit Elst, maar ik woonde al in Vught. Ik wil hier een eigen rijschool beginnen, daarom heb ik besloten om te vertrekken bij Spero. Het werk bij de rijschool zou ik niet kunnen combineren als trainer, Elst is daarvoor te ver weg. Ik heb eigenlijk gezegd dat in of rond Vught mijn werk en trainerschap wel te combineren viel. Vervolgens werdt ik benaderd door Real-Lunet, toen is het balletje gaan rollen.”
De rijschool moet er nog komen, maar volgens Leatemia duurt dat niet lang meer. “Als trainer van het eerste elftal van Real-Lunet wordt mijn naamsbekendheid groter. Mijn doelgroep zijn jongens en meiden van rond de 16 en 17, die zitten natuurlijk op een voetbalclub. Nu ik trainer ben geworden bij Real-Lunet zorgt dat voor naamsbekendheid., het is kosteloze reclame.”

Kans geven
Bij Real-Lunet staat de trainer voor een uitdaging, de club degradeerde afgelopen seizoen naar de derde klasse en zag een leegloop in de selectie. Veel jongens vertrokken, maar Leatemia ligt daar niet wakker van. “Dat er zoveel jongen zijn vertrokken hoeft niks slechts te betekenen, dat denken mensen altijd maar. Ze zijn vorig jaar gedegradeerd, dus zo goed zullen die spelers niet zijn geweest. Het waren ook veel jongens uit de buurt van Tilburg en Eindhoven, daar willen we juist van af.”

We willen de kans geven aan jongens die hier of bij bijvoorbeeld buurman Zwaluw geen kans kregen. Er zijn bijvoorbeeld jongens overgekomen van het tweede elftal van Zwaluw. Real-Lunet moet een club zijn waar je weet dat je als speler uit de buurt van Vught een kans krijgt. Daar zullen ook Molukse jongens bij zitten, we zijn tenslotte van oorsprong een Molukse vereniging.”

De ploeg van Leatemia beleeft een slechte start van het seizoen. Na twee competitiewedstrijden laat het eerste punt nog op zich wachten voor de club uit Vught. Het seizoen begon met een 2-3 nederlaag tegen EVVC. De tweede wedstrijd werd ook verloren, Real-Lunet ging met 4-1 onderuit tegen DSC. Volgens Leatemia is het niet gek dat de resultaten uitblijven. “We moeten wennen aan elkaar, dat is heel logisch. Een nieuwe groep en een nieuwe trainer. Dat kost tijd, de resultaten zullen vanzelf volgen.”

ANDER NIEUWS

Deel dit artikel

Scroll naar boven